top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverErik Revenboer

Arbeidsconflict? Zorg voor mediation inclusief coaching

Arbeidsconflicten ontstaan niet zomaar. Medewerkers en leidinggevenden kennen het allemaal in meer of mindere mate. Gevolgen hiervan zijn onder andere situationele arbeidsongeschiktheid, verzuim, afnemende prestaties, elkaar beschadigen en anderen betrekken. Zodoende wordt de negatieve spiraal nog groter gemaakt waarbij de weerslag op iemands privé leven nog minder inzichtelijk wordt.

Conflicten duren vaak lang en zijn slepend. Werkgevers hebben niet altijd de mogelijkheid, tijd, geld of middelen om in een conflictoplossing te investeren. Hierdoor leiden steeds meer arbeidsconflicten tot een ontslagzaak en wordt afscheid genomen door het opmaken van een overeenkomst.


De gang naar de rechter komt steeds minder voor.

De rechtmatigheid van een ontslagzaak wordt op deze manier feitelijk niet getoetst door een rechter.


Werkgevers, maar ook werknemers, verwachten dat door de krapte op de arbeidsmarkt een nieuwe baan snel gevonden zal worden.

In de praktijk blijkt vaak dat dossiers waarop een ontslagzaak is gestoeld onvolledig zijn. Onvolledigheid betekent bij een rechter een uitkomst die voor een werkgever ongewenst kan zijn.

Maar is het wel zo handig om afscheid te nemen van een medewerker? Wat kost je dit als werkgever? Hoe snel heb je vervanging geregeld? Is de specialist die vertrekt wel vervangbaar en wat kost die dan?

In onze opinie is het meer dan wenselijk om te bezien of herstel van de arbeidsrelatie mogelijk is. ENEMEDIATION bemiddelt al jaren in arbeidsconflicten en ziet dat, wanneer de betrokkenen eens echt met elkaar in gesprek gaan onder leiding van de mediator, zij elkaar kunnen vinden en het besluit om uit elkaar te gaan intrekken.

Zelfs als mediation niet leidt tot voortzetting van de arbeidsrelatie, is onze ervaring dat het inzetten van mediation ook nog niet besproken voordelen voor beide partijen kan opleveren.

In de intake analyseren wij met name wat aan het conflict ten grondslag ligt. Wat zijn bijvoorbeeld de gedragingen geweest, de onbewuste drijfveren en de botsende karakters. Vanuit onze ervaring hebben wij geleerd dat het conflict zich dan vooral gaat richten op datgene wat in de arbeidsrelatie ontbreekt. Door hieraan persoonlijke coaching te gaan verbinden zullen de partijen zichzelf en elkaar beter leren kennen en gaan ontdekken waar zij zichzelf en de samenwerking kunnen verbeteren. Van een afscheid hoeft dan geen sprake meer te zijn. Coaching en mediation tezamen.

Deze aanpak is voor werkgevers behoorlijk kostenbesparend. Ook geeft het meer inzicht in het eigen handelen. Voor werknemers geeft het weer een doel. Loyaliteit zal terugkomen en relaties herstellen. Ook de omgeving zal hiervan profiteren.


Neem vooral contact met ons op als je nieuwsgierig bent geworden of meer informatie wilt in onze gezamenlijke aanpak voor mediation en coaching.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page